Perioada curenta de colectare:

DECEMBRIE 2024
Aerian CRACIUN si Maritim regular

vezi Program de Colectare
Acum de x2 mai Rapid !

Taxe vamale

La predarea coletelor este responsabilitatea clientilor sa declare pe proprie raspundere continutul coletelor, precum si valoarea reala a continutului.
Daca la orice control vamal sau supracontrol efectuat in Canada sau Romania de catre autoritatile vamale, se va constanta o discrepanta intre bunurile declarate si continut, se pot aplica masuri de retinere a marfii nedeclarate corespunzator sau se pot aplica taxe vamale conform tarifului vamal in vigoare. Va recomandam sa nu lasati in coletele dvs., bunuri cu etichete noi si pret pe ele. In cazul unui control fizic vamal al coletului, taxele vamale se platesc conform cu valoarea pretului afisat pe bunuri.

Clientul este direct raspunzator de continutul coletelor pe care le expediaza.

Intrebari generale despre vamuire

VAMA este autoritatea care raspunde la nivel national de vamuirea produselor care intra sau ies din tara. Prima sa responsabilitate este colectarea drepturilor vamale. Coletele sunt predate vamii pentru verificare si vamuire. O data ce bunurile dumneavoastra sunt vamuite si primesc liber de vama, noi ne ocupam de livrarea lor. Cargo Romania completeaza impreuna cu clientul documentatia si informatiile fiecarui colet in parte. Clientul declara continutul coletului si valoarea lui, pentru care semneaza, insemnand ca isi asuma intreaga responsabilitate pentru cele declarate.

Care este exact procedura de expediere pana la livrare?

Coletul este depus la punctul de colectare in Canada, se completeaza actele de expediere, coletele se incarca in container. Containerul este deschis in vama din Romania (chiar daca are alta destinatie europeana). Vama verifica si stabileste care colete au liber de vama. Cele cu liber de vama se dau la livrare, numai atunci cand vama termina de verificat tot containerul.

In ce conditii un colet NU are liber de vama :

- colet cu valoare declarata mai mare de 45 Euro / 60 CAD. In acest caz, comisionarul vamal calculeaza datoria vamala, noi o comunicam destinatarului, destinatarul achita, coletul primeste liber de vama, noi il livram (numai dupa ce se vor acumula un numar rezonabil de colete cu liber de vama);

- colet subevaluat de catre expeditor. In acest caz vama/comisionarul vamal recalculeaza valoarea coletului, eventual poate sa ceara de la Destinatar sa declare valoarea coletului, comisionarul vamal calculeaza datoria vamala, noi o comunicam destinatarului, destinatarul achita, coletul primeste liber de vama, noi il livram (numai dupa ce se vor acumula un numar rezonabil de colete cu liber de vama).

Pentru orice masuri luate de catre autoritatile vamale de reevaluare a continutului coletelor, retinere sau taxe vamale pe produsele expediate, clientul trebuie sa se adreseze direct autoritatilor vamale prin contestatie fata de masurile luate de catre vama.

Taxe vamale, cine le plateste?

Sunt scutite de plata taxelor vamale expedierile, cu o valoare de pana la 45 Euro/expediere. Autoritatea vamala are puterea sa impuna propriile valori pentru taxe vamale la import si export. Coletele care trebuiesc vamuite (cu valoare mai mare de 45 Euro) trebuie sa fie insotite intotdeauna de o factura. Odata ce coletele au ajuns in tara de destinatie, dar inainte ca marfurile sa fie livrate, destinatarul achita toate drepturile impuse de catre Vama.

Datoria vamala (taxele vamale+TVA datorate Statului Roman) pot fi achitate si de catre Expeditor in momentul depunerii coletului in Canada, semnand pentru aceasta o Imputernicire care ne da dreptul sa va reprezentam in vederea efectuarii tuturor formalitatilor vamale si fiscale in Romania. In cazul in care autoritatea vamala romana solicita, atunci si destinatarul va trebui sa semneze o imputernicire pentru reprezentarea vamala, in vederea efectuarii tuturor formalitatilor vamale si fiscale in Romania

Care sunt exact taxele la coletele cu o valoare mai mare de 45 Euro?

Noi ca transportatori, nu putem calcula taxele, noi putem doar sa le aproximam. Doar Vama impreuna cu comisionarul vamal le calculeaza exact. Din aproximarile noastre: taxe vamale la import (in dependenta de produs), TVA (24%), serviciile comisionarului vamal. Mai multe detalii, se pot citi aici: http://www.customs.ro/calatori/intrarea-in-romania-dintr-un-stat-necomunitar

Taxele vamale se pot aplica pentru bunuri gen electronice ( laptop, tablete, telefoane celulare, samd ) , scule electrice de valoare mare, orice alte bunuri de valori ridicate sau in cantitati mari care pot fi considerate comerciale.
Taxele vamale forfetare sunt de 2.5 % pentru bunuri a caror valoare este evaluata intre 60- 1000 CAD si taxe vamale individuale 2.5 -15 % la valori de peste 1000 CAD.

Cod EORI

Codul EORI este cod de inregistrare vamala pentru plata taxelor vamale atat pentru persoane juridice cat si pentru persoane fizice din Comunitatea Europeana care primesc marfuri din afara comunitatii europene.

Mai multe detalii pe pagina website-ului vamii romane - http://www.customs.ro/e-customs/eori/sistem-informatic

Pentru coletele cu valoare declarata peste 150 EUR/ 200 CAD este necesara obtinerea codului EORI si sunt necesari si obligatorii urmatorii pasi pentru a primi "liber de vama":

Cum obtine de catre destinatar cod EORI pentru persoana fizica.

1. Se completeaza cerere de atribuire cod EORI pe numele Destinatarului din Romania.
Cererea se poate completa online :http://www.customs.ro/e-customs/eori/sistem-informatic
2. Dupa ce se completeaza cererea, aceasta se tipareste si se semneaza.
3. Cererea semnata si si cu o copie de pe buletin se trimite prin posta la adresa Regionalei vamale catre care a fost completata cererea.
- Lista regionalelor vamale de interior de unde se obtine cod EORI:
http://www.customs.ro/e-customs/eori
sau aici
http://www.customs.ro/assets/pdf/Moldova//delia.pdf

4. Dupa ce se se analizeaza cererea trimisa prin posta, se acorda numarul EORI (aprox in 2 zile), si acest nr EORI va fi transmis pe adresa de e-mail,( trebuie indicata o adresa de e-mail la persoana de contact, punctul 7 pe cerere).

De asemenea cod EORI se poate obtine pe loc de catre destinatar de la cea mai apropiata regionala vamala de interior.

5. dupa obtinerea cod EORI de catre destinatar ( nr de identitate vamala in comunitatea europeana), acest cod EORI impreuna cu copie buletin (carte de identitate) destinatar se transmit pe email la office@cargoromania.com , mentionand documentul de transport BL # in titlul emailului.
6. Aceste informatii se transmit catre comisonarul vamal si catre vama romana care vor intocmi deciziile vamale.
7. Comisionarul vamal calculeaza taxele vamale de reevaluare ale bunurilor, iar aceste valori se transmit catre destinatar/ expeditor.
8. Se platesc de catre destinatar sau expeditor taxe vamale datorate vamii.
9. Vama acorda liber de vama coletelor, dupa care noi le vom putea prelua din depozitul vamal pentru continuarea livrarii.
10. Dupa receptia coletelor retinute de vama , le predam companiei de curierat national care va efectua livrarea finala catre destinatari.

Destinatarii trebuie sa prezinte cat mai repede documentele solicitate de vama pentru a evita considerarea de abandon a coletelor.

Pentru coletele retinute de vama nu vom cunoastem o estimare a termenului de livrare, decat ulterior finalizarii actelor de vamuire si platii taxelor vamale de catre destinatar/expeditor aferente fiecarui document.
Dupa plata taxelor vamale catre autoritatea vamala , timpul de predare a coletor catre destinatar este estimativ de maxim 10 zile.

IMPORTANT:
Pentru o comunicare cat mai eficienta, toata corespondenta se va tine doar prin email.




Pentru colete cu valoare declarata mai mare de 1000 CAD de catre expeditor, recomandam transmiterea codului EORI pana la sosirea transportului in Romania , pentru a evita intarzierea coletelor.

Pentru coletele retinute pentru reevaluare ( unde vama considera ca valoarea bunurilor este mai mare decat cea declarata) aceste colete vor ramane in continuare retinute in vama pana la prezentarea de catre destinatari a codului EORI personal si apoi plata taxelor vamale constatate de catre vama.
Doar dupa ce se indeplinesc aceste 2 cerinte , coletele ne vor fi predate de catre vama si le vom putea livra catre destinatari.

Netrasmiterea in timp util de catre expeditor sau destinatar a datelor solicitate de catre autoritatile vamale romane sau refuzul de a comunica datele destinatarilor pentru intocmirea deciziiilor vamale , se va considera abandon a coletelor in vama romana.
Este responsabilitatea expeditoruluii/ destinatarului ( proprietariilor de facto a bunurilor expediate ) sa prezinte documentele solicitate de Autoritatea Vamala Romana.
Noi ,ca si firma transportatoare, nu putem interveni sau urgenta acest proces de emitere a deciziilor finale vamale, ele depinzand exclusiv de competenta autoritatilor statului roman si de cooperarea expeditor/destinatar.

Vama Romana este institutia statului care are dreptul de controlul al coletelor si de aplicare a masurilor de retinere sau reevaluare a marfii in cazul de suspiciuni cu privire la subevaluarea bunurilor.
Va recomandam sa contactati direct vama romana pentru orice intrebari legate de decizile vamale .
Ca si companie de transport, nu avem posibiliatea sa raspundem la intrebari legate de deciziile date de vama romana .
Detalii aici -http://www.customs.ro/calatori/intrarea-in-romania-dintr-un-stat-necomunitar





Prima pagina | Despre noi | Contact website security
Website by Caesar Enterprises Copyright © 2009-2016 Cargo Romania